
مشکلات اقتصادی و محیط زیستی که پیش آمده باعث شده که خیلی از دانشمندان به خصوص دانشمندانی که در این حوزه هستند، به دنبال جایگزینی برای استفاده از این سوختهای فسیلی باشند و بتوانند از این پلیمرهای گیاهی که قابلیت بازگشت به محیط زیست را دارند استفاده کنند. به عنوان مثال پلاستیک های زیستی میزان تولیدشان در دنیا کم تر از ۲۰۰۰۰۰ تن در سال بوده است، در حالتی که بیش از ۳۰۰۰۰۰۰۰ تن پلاستیک تولید شده از نفت وجود دارد.
در تحقیقات گذشته نشان میدهد که پلاستیک های زیستی یا قابل بازگشت به محیط زیست بسیار برای محیط زیست مفید است و همچنین حفاظت و پایداری از محیط زیست بسیار حائز اهمیت است. پلاستیک های زیست پذیر میتوانند به کاهش گازهای گلخانهای و همچنین کاهش آلودگی هوا کمک کنند. و این روند باعث جلوگیری از گرم شدن کره زمین و تغییرات آب و هوایی میشود.
پلاستیک های زیستی برای جایگزین پایدار و سبز
پلاستیک های زیستی یا زیست پذیر فرمی از پلاستیک ها هستند که منابع اصلی آنها از گیاهانی همچون سیب زمینی شیرین، دانههای سویا، نشاسته ذرت و به خصوص از دانهها و فیبر شاهدانه است. این پلیمرها به صورت طبیعی قابل بازیافت هستند. پلاستیک های زیستی میتوانند به کاهش استفاده از انرژی و سوختهای فسیلی به ما کمک کنند و همچنین کمک خوبی برای جوامع بشری باشند. این پلیمرها همچون میتوانند کمک بسیار خوبی برای پایداری و استفادههای زیادی در محصولات مختلف داشته باشد.
تاریخچه پلاستیک های زیستی
تاریخچه پلاستیک های زیستی به مدتها پیش یعنی در سال ۱۸۵۰ برمی گردد که یک شیمی دان انگلیسی (بریتانیایی) موفق به تولید پلاستیک هایی از جنس سلولزی شد که از چوب پالپ بوده است. چوب پالپ: (مادهای از جنس سلولز چوب (لیگنو سلولز) است که به شیوه شیمیایی یا مکانیکی از الیاف سلولز چوب، الیاف جدا شده، محصولات فیبری، کاغذ یا الیاف طبیعی پنبهای تهیه میشود.
بسیاری از گونههای کاغذها تنها از چوب ساخته شده و با هیچ چیز دیگری مخلوط نشدهاند) (ویکی پدیا). در اواخر قرن بیستم فردی به نام هنری فورد داخل این پلاستیک ها دانههای سویا را استفاده کرد که جایگزینی برای سوختهای فسیلی در سوخت اتومبیلها شد، سپس از سال ۱۹۷۰ به بعد محصولات زیست پذیر یا قابل تجزیه زیستی بیشتری مورد استفاده قرار گرفتند.
ترکیب پلاستیک های زیستی
همان طور که اشاره شد پلاستیک های زیست پذیر مواد تشکیل دهنده آنها سلولز، و پلیمرهایی همچون نشاسته، نشاسته ذرت و سیب زمینی و دانههای شاهدانه هستند. پلاستیک هایی که بر اساس سلولز هستند و از چوب پالپ ساخته میشوند اساس آنها فقط نشاسته است که ۵۰% بازار پلاستیک های زیست پذیر را به خود اختصاص داده است. محصولاتی که از این نشاسته و مشتقات آن تولید میشود میتواند رطوبت هوا را جذب کند و حتی در صنایع دارویی برای ایجاد کپسولها در آن استفاده شود.
پلیمرهای قابل بازگشت به محیط زیست
این پلیمرها محدوده و طیف بسیار بزرگی را دارند. همان طور که اشاره شد دانههای شاهدانه از این پلیمرها هستند که خاصیت بازگشت به محیط زیست را دارند. و از آنها در بسته بندی و ظروف یکبار مصرف و غیره استفاده میشود. این پلیمرها و روغن شاهدانه یکی از مهمترین پلیمرهایی هستند که اکثر صنایع در سراسر دنیا به آنها توجه خاصی دارند. محصولاتی که از پلیمرهایی همچون دانههای شاهدانه استفاده و تولید شده باعث کمک به توسعه پایدار در تولید ظروف یکبار مصرف و حفظ و مراقبت از محیط زیست شده است.
منابع
- (چوب پالپ)wikipedia
- Gupta, G. Anusha ,Reddy, R. Laxmana. , Reddy, Sanjeevani. ,. ,(2013). Study of Bio-Plastics As Green & Sustainable Alternative to Plastics. International Journal of Emerging Technology and Advanced Engineering Website: www. ijetae. com (ISSN 2250-2459, ISO 9001: 2008 Certified Journal, Volume 3, Issue 5, May 2013)
- Modi, A. A, Shahid, R. , Saeed, M. U. ,& Younas, T. , (2018). Hemp is the Future of Plastics. E3S Web of Conferences 51
https://mruz.ir/?p=441